Er du også faldet i Facebooks annoncefælde?

Hvis du arbejder i en stor kommerciel virksomhed, ved du at opmærksomhed på Facebook tit koster penge

Men hvis du er Facebook-ansvarlig i en forening eller lille virksomhed, kender du måske dette forløb:

Mange organisationer og små virksomheder ser nemlig Facebook som en ny, gratis kommunikationskanal, som kan erstatte deres nyhedsbrev og skabe direkte (og gratis) kontakt til deres kunder/medlemmer eller hvem de vil tale til.

Men ofte ender det som en skuffelse og med at man må betaler for at få sine opslag vist – uden at man måske  helt kan overskue hvordan man endte der. Man er svømmet ind i annoncefælden og må pludselig til at betale for noget man troede var gratis.

Sådan ser det ud, når du svømmer ind i Facebooks annoncenet:

 1. Du læser eller hører at du kan oprette en helt gratis side på Facebook og holde kontakten med “dit community”. Du kan begynde din rejse imod at blive en “social” virksomhed, som kommunikerer direkte med brugerne. Du er “der hvor brugerne er”, hvilket jo unægteligt lyder som en god idé.
 2. Så du opretter en side og begynder at fortælle om den på jeres website, i jeres nyhedsbreve og på plakater og brevpapir. “Følg os på Facebook” skriver du. Her kan du også bruge  “like boxe” og  hvad Facebook ellers tilbyder af muligheder for at markedsføre Facebook på din egen hjemmeside.
 3. Men nu er der sket noget, du ikke helt har bemærket: Nu er du socialt forpligtet over for dit netværk. Når du har bekendtgjort at du er gået på Facebook, er det jo pludselig meget sværere for dig at bakke ud. Nu har du jo lige fortalt det til alle. Der er altså ingen vej tilbage. Men det opdager de færreste der.
 4. Du  opdager efter nogle uger/måneder at det er svært at “skabe et community” på nettet. Der er kun ganske få følgere på jeres side. Og faktisk virker det nu en smule flovt at dit antal af følgere er så lavt. Selvom det rent logisk ikke forholder sig sådan, så virker en Facebook-side med 59 følgere faktisk værre end ingen Facebook-side.
 5. Derfor begynder du måske at tage kurser, læse blogindlæg og deltage i webinars osv og snart forstår du at grunden til at det ikke fungerer for dig, er at du er dårlig til at “skabe engagement”. Hvis du bare kan lære kan engagere folk, kan du få et stort og gratis community. Men det virker besværligt.
 6. Meen… der findes da en genvej til at få flere følgere, for talentløse folk som dig – nemlig at købe nogle annoncer, for at markedsføre din side.
 7. Så I kaster lidt penge efter annoncerer og når op på 500 følgere eller hvornår skammen hører op for jer. Tillykke – det føles dejligt, ikke?
 8. Men nu støder I på et andet problem. Facebook er nemlig så “venlige” at fortælle jer hvor mange der ser jeres opdateringer og det er overraskende nok kun en brøkdel af jeres fans der rent faktisk har set det I poster. En heldig Facebook-side får sine posts vist til ca. 25% af deres egne fans(!) når de poster noget.
 9. I googler igen og finder ud af at det er fordi jeres indhold ikke er “engagerende” nok. Hvis I fik folk til at klikke på det, ville I blive vist til flere. Det skyldes Facebooks “algoritmer”, som skal beskytte deres brugere imod at se opdateringer fra jeres side (som de ellers selv har valgt at følge). Ellers får brugerne en “dårligere brugeroplevelse” og det lyder da heller ikke rart, vel?
 10. Men du kan da vælge at betale for at få vist dit indhold til alle fans – hvis ikke, så har du jo både spildt tiden på at opbygge siden og annoncekronerne på at tiltrække 75% af dine eksisterende fans.
 11. Så nu betaler du efterhånden hver gang du vil have dit opslag vist – men det giver stadigvæk ikke ret meget respons

Fortvivl ikke – der er faktisk alternativer

Det ene er at lukke Facebook-siden

For nogle er en Facebook-side komplet spild af kræfter. Hvis I i stedet har en Facebook-gruppe, hvor I kan tale sammen internt og ellers et godt website og måske et nyhedsbrev, er mange godt dækket ind. Det er ikke en naturlov at en lille virksomhed eller organisation skal være på Facebook.

Det andet er at lære håndværket

Hvis I alligevel vil være på Facebook, nytter det sjældent noget at forsøge at betale sig til opmærksomhed. Et dårligt opslag er stadig dårligt, selvom I kaster annoncekroner efter det. Det I skal gøre er at blive bedre til håndværket.

Begynd f.eks. med at hente min gratis e-bog, som hjælper med at gøre selve Facebook-opslaget sværere at ignorere og lettere at forstå. Den er let læst og vil garanteret give jer et gratis boost, hvis I lige nu kæmper med at finde formen på Facebook.

 

6 replies

Kommentarer er lukkede.