Dark Patterns – den sorte side af “nudging”

Jeg plejer ikke at skrive om alle konferencer jeg optræder på, men her gør jeg en undtagelse.

Konferencen DARK PATTERNS & NUDGING – weapons of mass seduction, tager nemlig fat på et helt centralt (og virkelig spændende) aspekt ved anvendt psykologi, adfærdsdesign og såkaldt “nudging”, nemlig at der jo reelt er tale om en form for manipulation. I hvert fald hvis man gør det ordentligt.

Manipulation kan bruges til at hjælpe mennesker til f.eks. at blive sundere eller huske at vaske hænder eller trække ud i toilettet. Men manipulation kan også bruges til at få folk til at betale højere priser for deres varer eller at stemme bestemte partier eller kandidater til magten.

Læste du min artikel på Kforum om at bekæmpe vaccinationsmyter?

På konferencen, som foregår i Danmark, taler jeg om at manipulere mennesker, så flere vælger at vaccinere deres børn. Er det etisk forsvarligt at gøre? Er det etisk forsvarligt at lade være? Og ikke mindst: hvordan gør man det mest effektivt, med den psykologiske værktøjskasse der er til rådighed.

Konferencen har et højt niveau og mange spændende talere. Selv glæder jeg mig f.eks. til at høre min tidligere kollega fra Instituttet for Fremtidsforskning, Sally Kallash, som lige har udgivet en bog om adfærdspsykologi og fastsættelse af priser, som jeg helt sikkert skal have købt og læst.

Læs om konferencen og bestil en billet her: